Ce poți face și vedea la Roșia Montană?

Experiențe, obiective, TRASEE

(ENGLISH HERE)

o plimbare în Centrul istoric UNESCO

Fă o plimbare pe ulițele satului unde vei găsi biserici de diferite culte, casele aurarilor și alte clădiri de patrimoniu construite de diverse civilizații venite aici de-a lungul timpului pentru a extrage aur.

Galeriile Romane Roșia Montană

La Muzeul Mineritului se află galeriile aurifere realizate în urmă cu 2000 de ani și instalațiile de prelucrare a aurului, principalele atracții ale sitului UNESCO Rosia Montană. Se vizitează prin tururi ghidate împreună cu un ghid, program Marți -Duminică 9-14, informații la tel 0747122857

trasee marcate de drumeție

Din centrul istoric pornesc mai multe trasee de drumeție marcate.

Traseul naturii 

~3h drumeție

Traseu de tip circuit marcat cu punct roșu. Începe și se termină în Centrul Istoric și trece pe la cariera de aur Cetate, sfinxul Apusenilor, Piatra Corbului, Tăul Mare și masivul Văidoaia unde se pot admira vechile portaluri ale minelor. Vezi harta / date gps.

Piatra Corbului

Punct de belvedere Masivul Văidoaia

Galeriile aurifere din Masivul Văidoaia

Vedere de pe traseul naturii

Traseul Tăurilor 

~2h drumeție

Traseu tip circuit, usor, recomandat și iarna, marcat cu punct albastru. Începe și se termină în Centrul Istoric. Cuprinde 5 tăuri (lacuri) și locuri ideale de relaxare cu priveliști spre masivele din zonă. La Tăul Brazi se poate face baie, iar la Tăul Mare se poate pescui. Vezi harta, date gps.

Tăul Brazi Rosia Montana

Tăul Brazi Rosia Montana ideal pentru baie, înot sau paddle board

Tăul Țarina Roșia Montană

Tăul Mare Rosia Montana

Traseul Detunata 

~5h drumeție / ~45min cu mașina

Detunata este unul din cele mai spectaculoase masive din zona noastră, o arie naturală protejată formată din coloane înalte de bazalt, la baza căreia printre blocuri de piatră apar mici ghețare. Vezi aici harta traseului de drumeție marcat cu cruce roșie sau aici cum ajungi cu mașina.

Detunata - Acoperișul Apusenilor

Spre Detunata Apuseni

Priveliștea de pe masivul Detunata

Tur Ghidat cu un localnic

Începe vizita cu o plimbare pe ulițele din sat împreună cu un localnic pentru a afla obiceiuri și legende locale și a vizita obiective naturale şi culturale care nu au aceeași valoare fără a le cunoaște povestea. Contact Darius 0753472007, Cristi 0741974127 / site 

bicicletE

Ne aflăm într-o zonă cu dealuri, văi și sate legate de drumuri de țară ideale pentru ture cu bicicleta de munte sau asfalt

paddle board / caiac

Paddle board sau caiac se poate practica pe Tăul Brazi aflat al 5min de centrul istoric sau lacul Mihoiesti Campeni. Contact închirieri Petri 0743188186

Obiective din apropiere

Mocănița apuseni

~15min cu mașina de Rosia Montana

Mocănița cu aburi Apuseni, linia Câmpeni - Abrud trece prin apropierea noastră. Vezi contact și cum ajungi.

Ghețarul Scărișoara

~1h cu mașina de Rosia Montana

Acesta este unul din cel mai mare ghețar subteran din lume aflat în inima Apusenilor și primul obiectiv declarat monument al naturii din România se află în apropiere. Vezi cum ajungi.

Casele cu acoperiș de paie 

~2h cu mașina de Rosia Montana

Casele cu paie, căpițele de fân și sunetul tălangelor din satul Mogoș sunt cel mai bun mod de relaxare într-o zonă autentică din Apuseni. Vezi cum ajungi.

Căsuțele cu acoperiș de paie Apuseni

Cariera Roșia Poieni

~45min cu mașina de Rosia Montana

Vizitează una din cele mai extinse cariere de suprafață din Europa construită în perioada comunistă și vezi impactul și prețul plătit pentru obținerea metalelor prețioase. Vezi cum ajungi.

Geamăna. Satul scufundat 

~1h cu mașina de Rosia Montana

Mineritul modern. Iazul de decantare al carierei de cupru Roșia Poieni a scufundat 3 sate din care se mai vede doar turla bisericii și alte câteva construcții prinse în lac. Vezi cum ajungi.

Geamăna, satul scufundat

Masivul Vulcan

~30min cu mașina de Rosia Montana

Impresionează prin forma lui cu pereții înalți și drepți ideali de escaladă. Se ajunge acolo cu mașina apoi ai 2 ore de drumeție până pe vârf. Vezi cum ajungi.

Masivul Vulcan

Cascada Pisoaia 

~30min cu mașina de Rosia Montana

O cadere de apa de peste 18 metri inaltime. Chiar lângă este și Dealul cu melci un loc unde se pot vedea specii de moluște încrustate în piatră. Vezi cum ajungi.

Poiana cu Narcise

~1h cu mașina de Rosia Montana

O locație 'musai de văzut' în luna Mai. Mirosul și priveliștea de aici în perioada înfloririi narciselor va rămâne o amintire de neuitat. Vezi cum ajungi.

Cascada Săritoarea

~45min cu mașina de Rosia Montana

Un obiectiv bine amenajat din apropiere cu alei și podețe ce te vor duce de la baza cascadei până în vârful acesteia. Vezi cum ajungi.

Transalpina Apuseni

~1h cu mașina de Rosia Montana

Un drum proaspăt asfaltat ce te va urca pe culmile Apusenilor pentru a te bucura de peisaje deosebite. Vezi cum ajungi.

Muzeul Buciumanilor

~30min cu mașina de Rosia Montana

Unelte și instalații funcționale de prelucrare a aurului, flori de mină și obiecte tradiționale românești. Vezi cum ajungi.

Muzeul Aurului

~45min cu mașina de Rosia Montana

Filoane de aur nativ și o impresionantă colecție de expoziții minerale. Vezi cum ajungi.

Produse locale

Ideale ca suveniruri

Vezi și